Paștele în Vremea Pandemiei - o Sărbătoare altfel

Acest proiect de cercetare a fost demarat la inițiativa Asociației pentru Relații Comunitare, cu susținerea mai multor fundații comunitare. Demersul își propune să analizeze ce s-a schimbat la nivel de practici și încredere comunitară în contextul unei sărbători care, în mod normal, ne aducea împreună.

Foto: Detaliu al “camerei nemăturate” a Muzeului Profan din Vatican. Sursă: Deagostini/Getty Images

Colaborarea dintre Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația Comunitară și ISCOADA își propune unirea a două rețele cea a cercetătorilor și cea a fundațiilor comunitare, pentru a construi un cadru-platformă care să genereze cunoaștere și înțelegere la nivel comunitar.

ARC promovează filantropia și dezvoltă în activitatea sa o infrastructură pentru dezvoltarea filantropiei în comunități. În ultimii ani, ARC și Fundația Comunitară au contribuit la crearea a 19 fundații comunitare în țară, despre care puteți citi aici. Rolul fundațiilor este să găsească resurse locale pe care să le distribuie la nivel de comunitate, dar și să susțină leadership-ul în acestea. Majoritatea fundațiilor au fost în prima linie a crizei epidemiologice, și chiar dacă sunt organizații destul de mici, sunt foarte bine plasate în comunitățile lor – acestea au reușit să strângă bani pentru spitale și să asigure aparatură medicală și materiale de protecție pentru medici.

Însă ceea ce ne-a preocupat a fost și ce s-a întâmplat dincolo de fondurile de urgență și reacția comunității la criză

Inițiativa noastră a căutat să contureze un proces de cercetare participativă care să se materializeze în proiecte concrete promovate în comunități, care să poată fi implementate la firul ierbii de organizații și indivizi interesați de înțelegerea contextului pandemic și de ameliorarea vieții comunitare în situație de criză și post-criză. În lipsa posibilității de a face teren în comunități, metodologia acestor cercetări/demersuri participative a fost adaptată la interacțiuni prin telefon, jurnale de observație sau chestionare și ghiduri de întrebări care au acomodat răspunsuri relevante în scris, derulate online.

Oferind instrumente de cercetare socio-antropologică în interiorul comunităților, ne propunem să cartografiem probleme, dar și posibile resurse și soluții pentru acestea. Considerăm că procesul de înțelegere a schimbărilor aduse de pandemia cu COVID-19 și sprijinirea oamenilor în găsirea sensului la nivel comunitar se poate realiza doar prin oglindirea experiențelor comune, care formează conexiuni și invită la auto-reflecție. Rezultatele câtorva dintre aceste analize și incursiuni comunitare au luat forma unor materiale publicate pe platforma ISCOADA „Paștele în vremea pandemiei”, și „Despre încredere și comunitate”

Proiectul a fost realizat cu susținerea financiară a Romanian American Foundation.

♦ ♦ ♦

Foto: Detaliu al „camerei nemăturate” a Muzeului Profan din Vatican.
Sursă: Deagostini/ Getty Images

Paștele în vremea pandemiei

În luna aprilie, la scurt timp după declararea stării de ...

Despre încredere și comunitate

În luna aprilie, la scurt timp după declararea stării de ...

Inventarea socialului în România – prezentare de carte

În „Inventing the Social in Romania, 1848-1914” ...

Vom mânca pe mormintele voastre: Paștele Blajinilor în Republica Moldova

Blajinii veghează asupra oamenilor și se roagă pentru izbăvirea lor