Paștele în Vremea Pandemiei

Acest proiect de cercetare a fost demarat la inițiativa Asociației pentru Relații Comunitare, cu susținerea mai multor fundații comunitare. Demersul își propune să analizeze ce s-a schimbat la nivel de practici și încredere comunitară în contextul unei sărbători care, în mod normal, ne aducea împreună.

Foto: Detaliu al “camerei nemăturate” a Muzeului Profan din Vatican. Sursă: Deagostini/ Getty Images

Colaborarea dintre Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația Comunitară și ISCOADA își propune unirea a două rețele: cea a cercetătorilor și cea a fundațiilor comunitare, pentru a construi un cadru-platformă care să genereze cunoaștere și înțelegere la nivel comunitar.

ARC promovează filantropia și dezvoltă în activitatea sa o infrastructură pentru dezvoltarea filantropiei în comunități. În ultimii ani, ARC și Fundația Comunitară au contribuit la crearea a 19 fundații comunitare în țară, despre care găsiți mai multe informații aici. Rolul fundațiilor este să găsească resurse locale pe care să le distribuie la nivel de comunitate, dar și să susțină leadershipul în acestea. Majoritatea fundațiilor sunt acum în prima linie și chiar dacă sunt organizații destul de mici, sunt foarte bine plasate în comunitățile lor. De la începutul crizei, fundațiile au reușit să strângă bani pentru spitale și să asigure aparatură medicală și materiale de protecție pentru medici.

Ceea ce ne preocupă în perioada asta este și ce se întâmplă dincolo de fondurile de urgență și reacția comunității la criză.

Inițiativa noastră caută să contureze un proces de cercetare participativă care să se materializeze în proiecte concrete promovate în comunități, care să poată fi implementate la firul ierbii de organizații și indivizi interesați de înțelegerea contextului pandemic și de ameliorarea vieții comunitare, în situație de criză și post-criză. În lipsa posibilității de a face teren în comunități, metodologia acestor cercetări/ demersuri participative va fi adaptată la interacțiuni prin telefon, jurnale de observație sau chestionare și ghiduri de întrebări care acomodează răspunsuri relevante în scris, derulate online.

Oferind instrumente de cercetare socio-antropologică în interiorul comunităților, ne propunem să cartografiem probleme, dar și posibile resurse și soluții pentru acestea. Considerăm că procesul de înțelegere a schimbărilor aduse de pandemia cu COVID-19 și sprijinirea oamenilor în găsirea sensului la nivel comunitar se poate realiza prin oglindirea experiențelor comune, care formează conexiuni și invită la auto-reflecție. Rezultatele câtorva dintre aceste analize și incursiuni comunitare vor lua forma unor materiale publicate pe ISCOADA.

Paștele în condiții de pandemie
Un Paște altfel?

Sărbătoarea Paștelui este un moment important pentru cei mai mulți dintre noi. Fie că este vorba de însemnătatea religioasă, de tradiții și ritualuri familiale sau comunitare, aceste zile ne aduc împreună și ne invită la repaus și reflecție. Acest demers de cercetare, aflat sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Rodica Zane, își propune să analizeze câteva dintre percepțiile și experiențele legate de sărbătorile de Paște în contextul pandemiei cu COVID-19, atât în comunități, cât și la nivel individual.

Am pornit de la curiozitatea despre felul în care a fost trăită Sărbătoarea Paștelui în diferite comunități sub noile condiții de distanțare fizică impuse de carantină. Avem întrebări mari legate de ce se întâmplă cu încrederea și sensul despre lume în această perioadă când suntem cu toții închiși în case. Intenția noastră este de a înțelege mai bine schimbările prin care trecem și felul în care ne-am adaptat noii realități pandemice, dar și identificarea de resurse și soluții și diseminarea lor ca instrumente de cunoaștere și înțelegere pentru noi toți.

Proiectul este realizat cu susținerea financiară a Romanian American Foundation.

♦ ♦ ♦

Foto: Detaliu al “camerei nemăturate”
a Muzeului Profan din Vatican.
Sursă: Deagostini/ Getty Images

Paștele în vremea pandemiei

În luna aprilie, la scurt timp după declararea stării de ...

Despre încredere și comunitate

În luna aprilie, la scurt timp după declararea stării de ...

Inventarea socialului în România – prezentare de carte

În „Inventing the Social in Romania, 1848-1914” ...

Vom mânca pe mormintele voastre: Paștele Blajinilor în Republica Moldova

Blajinii veghează asupra oamenilor și se roagă pentru izbăvirea lor