Conceptul editorial ISCOADA

Oferim o platformă de exprimare publică pentru cercetători prin care aceștia își pot prezenta studiile către publicului larg fără a face rabat de la standardele de cercetare academică. Căutăm conținut original ce poate fi comunicat prin materiale accesibile publicului larg. Procesul editorial ISCOADA se bazează pe un dialog colaborativ cu autorii pentru restructurarea textului propus într-o formă narativă, sub umbrela ideii de research-as-storytelling.

Dimensiuni

Lungimea textelor va fi adaptată conținutului acestora, însă principiul fundamental este “Less is more”.

Acceptăm de la lucrări de dimensiuni reduse (1000-1500 de cuvinte) în cazul unor subiecte punctuale sau analizelor exploratorii (blog post, eseu sau studii vizuale), până la lucrări de dimensiuni mari (2500-3000 de cuvinte), acolo unde textul are în spate o cercetare amplă și o discuție mai cuprinzătoare. În cazul doctoratelor și disertațiilor recomandăm concentrarea pe un singur aspect (capitol) al lucrării.

Cunoaștem din proprie experiență tendința spre o exprimare prolixă, senzația că avem nevoie de mult spațiu pentru a ne comunica ideile. Dar știm și că ideile bune se pot exprima succint și puternic. Cititorii interesați pot fi trimiși către o sursă academică de dimensiuni mai mari, sau pot contacta autoarea/autorul pentru o versiune extinsă a textului, însă conținutul publicat pe platforma ISCOADA trebuie să atingă un echilibru optim între complexitate și concizie. De aceea, sugerăm autorilor să comunice cu echipa editorială despre dimensiunea textului propus pentru publicare. În cuvintele lui Shakespeare, „Brevity is the soul of wit”.

Structura și stilul textului

Niciun text nu seamănă cu altul, așa că nu putem impune o structura unică, indiferent de lucrarea propusă. Însă putem sugera cateva bune practici ce pot fi aplicate și adaptate lucrărilor pe care ISCOADA caută să le publice.

01. Tell a story

Căutăm personaje, situații, acțiuni, dileme, conflicte, rezolvări. Care este intriga pe care o propune articolul? De ce suntem interesați de elucidarea misterului?

Structurile cogniției umane ne fac predispuși să fim interesați, să înțelegem mai ușor, și să ținem mai bine minte narațiunile. Căutăm personaje, situații, acțiuni, dileme, conflicte, rezolvări. Care este problema pe care o propune articolul? De ce suntem interesați de elucidarea misterului?

02. Enter the scene

Vrem o introducere nemediată în realitatea studiată, orice de natură să capteze interesul cititorilor.

Despre ce e vorba în articol? Oameni? Locuri? Obiecte? Practici? Idei? Poate să fie o descriere, un portret, o întrebare care să conducă cititorul către „Vreau să știu mai mult, vreau să înțeleg de ce!” Nu încurajăm senzaționalismul, dar încurajăm realismul incitant. Una dintre cele mai bune soluții este o vinietă etnografică – un micro-studiu de caz, sau o reflecție incisivă care sa plonjeze cititorul direct în tema articolului.

03. The abstract as elevator pitch

Scrieți un abstract, un sumar care să rezume într-un mod clar și atractiv conținutul lucrării, formulat ca un exercițiu dificil, dar foarte util: aveți un minut să rezumați articolul unui necunoscut.

Abstract-ul îndeplinește două funcții, în primul rând, oferă cititorului posibilitatea ușoară și rapidă de a se decide dacă vrea să citească sau nu un anume text și, în al doilea rând, oferă autorilor un instrument pentru a-și distila ideile pentru a extrage esențialul în jurul căruia se construiește textul mai larg.

04. Ask a friend

Cereți o părere onestă, dar critică, cu privire la limbajul folosit, opacitatea sau transparența termenilor, complexitatea teoriilor menționate și interesul general trezit de subiectul tratat.

Autoarele/autorii de texte academice pot avea deseori probleme în a privi un text din punctul de vedere al unui non-specialist. Autorii sunt prea familiarizați cu domeniul pe care îl studiază și supraevaluează competențele cititorilor. De aceea, sugerăm un test simplu și concludent. Trimiteți textul pe care vreți să-l publicați unui prieten care nu este din domeniul dumneavoastră, dar care ar putea fi interesat de materiale din științele sociale și/sau conexe. Tineți minte ca majoritatea cititorilor ISCOADA este mai asemănătoare acestui prieten decât dumneavoastră.

05. Data drives theory drives data

Includeți în articol material empiric atent selectat (fragmente de interviu, descrieri etnografice). Acesta va contribui la vivacitatea și realismul narațiunii, evitând impresia de teoretizare deconectată de realitate.

Un text academic bun menține un echilibru între teorie și date, însă deseori tinde să favorizeze analizele abstracte, care nu sunt întotdeauna de interes pentru publicul nespecialist. ISCOADA preferă o componentă empirică substanțială care să prezinte datele din teren pe care se bazează analiza teoretică a autoarei/autorului.

06. Power phrases and key paragraphs

Utilizați segmente scurte cu impact retoric și mnemonic, intercalate în textul principal, pentru a organiza lectura. Aceste bucăți vor fi evidențiate în text, devenind ancore cognitive pentru înțelegerea argumentelor autoarei/autorului.

Unele segmente dintr-un text ies în evidență în mod natural. Fie că sintetizează o discuție mai largă, oferă un contrast sau provoacă cititorul cu o idee puternică, punctele culminante ale unui articol trebuie scoase în evidență.

07. KISS: keep it simple and smart

Folosiți un limbaj accesibil în care termenii de specialitate sa fie folosiți doar în măsura în care sunt absolut necesari, caz în care aceștia trebuie explicați clar și succint.

Literatura academică ridică obstacole naturale în calea înțelegerii cu ușurință a textului de către publicul nespecialist: jargon de specialitate, citarea surselor și a autorilor relevanți, dezbateri academice etc. Citatele și trimiterile către alte surse (articole, cărți, autori) trebuie limitate la referințele esențiale pentru argumentul prezentat.

08. Picture it

Includeți imagini, înregistrări audio-video, animații, infografice, tabele sau ilustrații care să îmbogățească conținutul materialelor. Conceptul ISCOADA propune o abordare multimedia în comunicarea către publicul nespecialist.

În timp ce unele materiale pot rămâne doar la nivelul unui text, suntem interesați de articole cu o componentă vizuală originală. Pe lângă contribuția autoarei/autorului, ISCOADA lucrează cu artiști vizuali pentru a ilustra conceptele și ideile propuse de text.

Blog/ Eseu

Unele materiale sunt scrise înainte de finalizarea cercetării sau sunt bazate pe o ipoteză speculativă, o observație sau o opinie care discută un subiect punctual fără să dezvolte un argument extensiv.

Aceste articole de scurte dimensiuni sunt ideale pentru Blogul sau Eseurile ISCOADA. Recomandările stilistice și de conținut menționate mai sus rămân valabile, însă aceste materiale vor avea dimensiuni reduse și vor fi publicate cu intervenție editorială minimală.

Studii vizuale

ISCOADA caută cercetări audio, foto-video și filme documentare.

Mediile audio-vizuale propun un limbaj unic de cunoaștere a realității socio-culturale ce vine în completare și fuziune cu textul scris. Contactul vizual cu realitatea analizată propune o relaționare încorporată a privitorului cu ceea ce este privit, invitând la înțelegere, identificare și reflecție.

Dacă ai o cercetare audio, foto sau video, suntem curioși să aflăm de ea și să te ajutăm să o expui pe platforma noastră. Cercetările multimedia vor fi însoțite de un text care să prezinte succint contextul teoretic și empiric al cercetării.

Arhive

Unul dintre obiectivele platformei ISCOADA este publicarea de materiale de arhivă. Știm că arhivele conțin materiale brute care trebuie șlefuite și descâlcite pentru a spune o poveste coerentă despre memoria noastră socio-culturală. Ne dorim să publicăm variante digitizate ale unor materiale text, audio, foto sau video care au stat ascunse în sertare, biblioteci sau colecții personale. Dacă ai acces la o arhivă sau interes în lucrul cu arhivele, contactează-ne pentru sprijin curatorial, pentru asistență tehnică sau editorială.

Sistemul de citare

Materialele ISCOADA nu folosesc citări în stil academic (Nume autor, an), note de subsol sau referințe bibliografice. În schimb, folosim inserarea de hyperlinks, care ajută la o lectură dinamică și la contextualizarea articolului în sfera problematicii abordate. 

Puteți face trimiteri virtuale către alte articole de popularizare a științelor sociale, articole științifice, cărți, pagini de Wikipedia sau alte dicționare și enciclopedii online, către materiale video și fotografii. Recomandăm inserarea de hyperlinks pe cuvinte-cheie, concepte sau idei. Mai multe exemplificări în acest sens găsiți în cadrul articolelor ISCOADA.

Așteptăm întrebările, ideile și propunerile voastre, precum și o scurtă prezentare a autoarei/autorului (short bio) la adresa: contact [at] iscoada.com

Contribuțiile publicate pe platforma ISCOADA sunt remunerate.

Exemple de bune practici

Se spune ca un bun scriitor este, în primul rând, un bun cititor. De aceea, editorii ISCOADA vă sugerează o listă de articole de popularizare a științelor sociale, exemplară pentru scopurile acestei platforme:

Eseuri/Blog
Știința din basmul celălalt
La ce bun flaneur-ul în vremuri de jogging?
How can a painting make one lose one’s faith?
Why would Japanese spirits haunt toilets and ghosts hitchhike?
De ce cetățenii prosperi votează „ciudat”

Longform
The mystical mind-sharing lives of tulpamancers
Why God knows more about misbehaviour than anything else
They put a few coins in your hands to drop a baby in you
How science found a way to help coma patients communicate
Vom mânca pe mormintele voastre: Paștele Blajinilor în Republica Moldova