Despre încredere și comunitate

În luna aprilie, la scurt timp după declararea stării de urgență, ISCOADA și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) au început o colaborare al cărei scop este crearea unor punți între cercetători cu calificare în științe socio-umane și specialiști în dezvoltare comunitară pentru a înțelege mai bine în ce fel epidemia de COVID-19 ne afectează comunitățile și felul în care trăim.

Intenția este să creăm procese de cercetare participativă și să construim instrumente care, prin intermediul fundațiilor comunitare, să țină aproape oamenii din comunități, acum puși în fața unei noi realități.

Pentru că măsurile legate de sărbătorirea Paștelui au stârnit discuții aprinse în mediul virtual, dar și pentru că această sărbătoare este, în mod normal, un moment care aduce mai aproape comunitatea, am decis că este important să-l explorăm. Am descoperit că izolarea a schimbat nu doar oamenii și comunitățile, ci și modul cum ne uităm la ele, cum căutăm sens în propria noastră cultură, caracterul ei „construit” devenind mult mai transparent și mai vizibil într-un astfel de context. Izolarea ne-a obligat să regândim terenul și instrumentele. Așadar, am ales un chestionar online pentru a ajunge la mai mulți oameni din diferite zone ale țării.

Chestionarul conceput sub îndrumarea prof. univ. Rodicăi Zane a avut nouă întrebări deschise care se refereau la modul cum au sărbătorit oamenii Paștele în pandemie, la care am adăugat șapte întrebări legate de încredere și sentimentul de apartenență la comunitate. Această parte a chestionarului am construit-o cu ajutorul antropologului Radu Umbreș, lect. univ. în cadrul SNSPA. Am lansat chestionarul în a doua zi de Paște cu ajutorul fundațiilor comunitare din București, Buzău, Țara Făgărașului, Timișoara și Vâlcea și am primit 133 de răspunsuri.

Primul episod al seriei, podcastul Paște Iscodit, le-a avut invitate pe Rodica Zane și pe Alexandra Ștef, facilitator comunitar, care au discutat despre experiența sărbătorii religioase a Paștelui petrecut în pandemie. Acum vă propunem episodul următor, unde Maria Mora moderează o discuție între Radu Umbreș și Rucsandra Pop (Asociația pentru Relații Comunitare) despre multiplele sensuri la care ne gândim cînd spunem „comunitate” și despre cât de multă încredere îi mai acordăm. Ambele podcasturi au la bază cercetarea desfășurată în izolare.

Demersul nostru și-a propus să analizeze cum a afectat pandemia nivelul de încredere al oamenilor și ce s-a întâmplat cu nevoia de apartenență și cu comunitățile într-un timp al izolării fizice și al distanțării. Am vrut să aflăm cum îl privim pe Celălalt prin ochii apartenenței la o comunitate sau la un grup social, ce s-a întâmplat cu simțul echității sociale și cum sunt afectate comunitățile în momente de criză. Am vorbit despre întrajutorare și încredere și despre cum putem construi comunități mai puternice.

Echipa: Adnana Cruceanu, Laura-Maria Ilie, Maria Mora, Raluca Moșescu-Bumbac și Radu Umbreș din partea ISCOADA, Alexandra Ștef din partea Community Knowledge Works și Rucsandra Pop din partea ARC.

Vă dorim o audiție plăcută!

♦ ♦ ♦

Moderat de Maria Mora
Invitați: Radu Umbreș și Rucsandra Pop
Editare sunet: Cristina Baciu și Laura-Maria Ilie

Muzica (editată de către ISCOADA pentru scopul podcastului):
Savannah (Sketch) by Kevin MacLeod
Link: incompetech.filmmusic.io/song/4323-sa…nnah-sketch-
License: creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Paștele în Vremea Pandemiei - o Sărbătoare altfel

Oglindirea experiențelor comune formează conexiuni

Despre Viruși și Oameni

Coronavirusul nu vrea să ne omoare, ci luptă pentru supraviețuire

Tabloul domestic al carantinei

Practicile domestice comune împărtășite online ne-au adus împreună

Le journal c’est moi: semnificații contemporane ale jurnalului intim

Ce dezvăluie jurnalul intim despre diariști și despre societate?