„Avem două urechi și o gură; să le folosim proporțional.” Fracturi intra-comunitare – de ce ne certăm între noi? (Video)
Ne adunăm de-a lungul vieții în diverse comunități pentru că simțim nevoia de a aparține de grupuri sociale și de a ne alinia dpdv valoric, profesional sau conjunctural unor scopuri comune: de la cele de bloc/cartier, la comunități religioase, etnice, identitare, la comunități de practică profesională sau grupuri civice/de activism.
În toate aceste grupuri (mai restrânse sau mai extinse) se nasc invariabil conflicte care diluează relațiile dintre membri și pot conduce la excluderi temporare sau definitive. Spațiul public și felul în care funcționează algoritmii de social media amplifică orice tip de interacțiune. Astfel, ne îndreptăm cu pași repezi către o veritabilă cultură a conflictului – în care ne ascultăm mai puțin, punem etichete și emitem judecăți de valoare, sistăm dialogul critic și ne (auto)excludem din conversații.
„S-a modificat profund felul în care ne confruntăm și instrumentele pe care le folosim ca să ne confruntăm. Înainte de social media se putea ajunge la o reapropiere, la o reparare. Mi se pare azi din ce în ce mai greu să reparăm rupturi atunci când ne ciocnim și pentru că lucrurile merg atât de repede, credem că nu mai e important să le reparăm. Secretul este să mergem înainte, înainte, înainte…..dar către ce?” (Corina Șuteu, consultantă și expertă în politici culturale, autoare, reprezentantă a comunității Insula 42)
Publice sau private, certurile distrug podurile de apartenență dintre noi și activează frica de excluziune socială, însă uneori au capacitatea de a produce progres și de a crește reziliența comunităților de care aparținem. Este nevoie să distingem conflictele bune și generative de cele distructive și să identificăm actorii sociali de tip bridge burners (cei care provoacă, întrețin și alimentează conflicte) și bridge builders (cei care construiesc și mențin relații de încredere). Dar mai mult, trebuie să ne dăm suficient timp de reflecție și spațiu pentru a ne asculta și a ne cunoaște.
„Am început să mă uit la comunitatea respectivă așa cum e, și nu așa cum îmi doream eu să fie. Veneam cu niște prejudecăți care sufocau comunitățile. Unul dintre primele principii pe care le-am învățat este: «Privește-l pe cel din fața ta – fie că este un om, fie că este o comunitate – cu curiozitate. Deschide ochii, întreabă-l!» Interesant este că cele mai multe conflicte se nasc, de fapt, în spațiul gol în care nu ne cunoaștem. (…) Avem două urechi și o gură (mi-a zis cineva la un moment dat) și ar trebui folosite în proporția corectă.” (Rucsandra Pop, artistă, scriitoare și antropoloagă)
Suntem o publicație independentă, adică depindem inclusiv de tine pentru a continua!
Donează sau redirecționează, chiar nu e complicat! Detalii la buton.
Fie că vorbim despre indivizi sau organizații, lupte de putere și disensiuni interne, există metode și strategii de reechilibrare personală și prevenție a rupturilor comunitare: de la propria vindecare prin dialog interior și recunoaștere a emoțiilor, la structuri organizatorice mai puțin ierarhice, ideal egalitariene, la comunicare instituțională sănătoasă, mediere și aliniere valorică.
„Activismul meu s-a schimbat în urma unui conflict intra-comunitar. Nu-mi mai e frică de conflict, nu-mi mai e frică să fiu numit în diverse feluri. După fiecare astfel de situație și după ce te vindeci un pic în urma unui conflict – devii mai puternic.” (Patrick Brăila, activist trans, regizor de film și performer)
Întreaga discuție moderată de jurnalistul Cristian Lupșa despre tensiuni intra-comunitare, excluderi și efectele conflictelor asupra sănătății mintale a indivizilor și asupra longevității comunităților – aici:
O producție ISCOADA
Înregistrare, montaj și sunet: Vlad Hulub
Eveniment organizat de Platforma ISCOADA în cadrul programului multianual „𝐈𝐒𝐂𝐎𝐀𝐃𝐀 𝐇𝐮𝐛 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆”, co-finanțat de AFCN.
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.