Arhiva de teatru UNATC. O istorie interactivă

S-ar zice că teatrul nu poate fi arhivat, spectacolul se petrece doar aici și acum. Recuperarea istoriei sale este, însă, necesară. De la fotografii de spectacol la cronici ale vremii, o arhivă de teatru poate fi un suport consistent pentru cercetătorii istoriei teatrului. Pe de altă parte, rememorarea sub formă fotografică ne oferă un prilej de a construi o narațiune comună despre trecut. O privire asupra proiectului Arhiva de Teatru UNATC și a liniilor sale de cercetare/dezvoltare.

 

„Cei din urmă”, de Maxim Gorki, 1990-1991. Actori: Patric Petre Marin, (plan secund) Marian Ghenea, (plan secund) Viorica Vatamanu, Adriana Moca, Irina Wintze, (jos plan secund) Mirela Dumitru, Cerasela Iosifescu

Arhiva de Teatru UNATC este un proiect care își propune recuperarea istoriei în imagini a spectacolelor create de studenții de la Facultatea de Teatru a Universității „I. L. Caragiale”, București. Demarat în martie 2021, proiectul este inspirat de Arhiva Activă, venind în completarea arhivei de film din cadrul aceleiași universități. 

Proiect în desfășurare, Arhiva de Teatru a publicat pe 31 ianuarie 2022, la 72 de ani de la înființarea UNATC-ului, un catalog digital cu peste o mie de fotografii analog realizate în timpul spectacolelor de absolvire ale generațiilor de actori și regizori de teatru din perioada anilor ‘50-‘90. Organizate cronologic, fotografiile oferă detalii despre profesorii care au condus generațiile, asistenții lor, secția din care fac parte cei surprinși „în acțiune”, precum și distribuția și echipa creativă ale spectacolelor. 

Stânga sus: „Idiotul”, după F.M Dostoievski, 1964-1965. Actori: Cornel Nicoară, Viorel Branea
Dreapta sus: „Casa Bernardei Alba”, de Federico García Lorca, 1964-1965
Stânga mijloc: „Romeo și Jeannette”, de Jean Anouilh, 1979-1980. Actriță: Rodica Negrea
Dreapta mijloc: „Vilegiaturiștii”, de Maxim Gorki, 1972-1973. Actori: Ștefan Hagimă, Mihai Mălaimare
Stânga jos: „Vicleniile lui Scapin”, de Jean-Baptiste Poquelin Molière, 1956-1957. Actori: (stânga) Florin Piersic, (centru) Radu Voicescu
Dreapta jos: „O seară Caragiale”, 1957-1958. Actori: Radu Voicescu, Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Cosma Brașoveanu

Reconstituiri afective

Un element cheie al Arhivei de Teatru UNATC și instrumentul care asigură caracterul interactiv al paginilor online este formularul prin care absolvenții din diverse generații vor putea completa sau chiar corecta informațiile afișate, sau vor putea adăuga istorii care să plaseze imaginea într-un context mai nuanțat. 

Pentru reconstituirea elementelor de bază din fișele imaginilor am recurs și la metoda directă de a le scrie celor pe care am reușit să-i identificăm și de a le cere detalii despre spectacol și despre numele colegilor pe care nu i-am recunoscut. 

„Mă bucur că se ocupă cineva de aceste imagini!”, „Foarte tare că mai există fotografiile!”, „Ce vremuri..”, „Mare bucurie mi-ați făcut cu aceste fotografii!”, „Wooow!”, „Felicitări și succes! Un proiect frumos și deosebit pentru vremurile pe care le trăim” – sunt doar câteva din reacțiile pe care le-am primit și care ne-au încurajat în demersul nostru. În mare parte, actorii și regizorii abordați s-au arătat încântați că se încearcă această recuperare și ne-au oferit chiar informații suplimentare legate de atmosfera din timpul studenției sau despre colegii lor. 

Tocmai acest gen de detalii intenționăm să includem și pe platforma noastră. Vorbind, deci, de potențialul arhivei de a constitui terenul unor demersuri de cercetare, putem explora această posibilitate a dialogului emoțional cu trecutul fotografic și crearea unei narațiuni comune asupra teatrului din trecut.

D/ale carnavalului, 1986 D/ale carnavalului, 1986
etc

Stânga sus: „Othello”, de William Shakespeare, 1964-1965. Actori: Ileana Cernat, Ștefan Sileanu
Dreapta sus: „Bucătăria”, de Arnold Wesker, 1973-1974. Actori: Gheorghe Visu, Vasile Cojocaru
Stânga mijloc: „D-ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, 1985-1986. Actori: Gheorghe Visu, Mihai Gruia Sandu
Dreapta mijloc: „D-ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, 1985-1986. Actori: Gheorghe Visu, Marian Râlea
Stânga jos (sau fotografia de sus pe mobile): „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare, 1977-1978. Actori: Mariana Buruiană, Dan Nuțu, Adrian Pintea, Dinu Manolache
Dreapta jos (sau fotografia de jos pe mobile): „Don Quijote”, dramatizare Yves Jamiaque, după Miguel Cervantes Saavedra, 1968 – 1969. Actori: Constantin Ghenescu, Emil Coșeru

Tehnici de arhivare

Asemănător unui puzzle, informațiile au fost compilate, în funcție de perioadă, din mai multe surse, practicile de arhivare precedente dovedindu-se a fi foarte diverse și inegale. Spre exemplu, pentru anii ‘50-‘70 s-au găsit albume de fotografii cu notații și dosare de presă, semne ale unui efort explicit de arhivare a spectacolelor de absolvire. O parte din fotografiile din spectacole au fost aranjate în albume propriu-zise.

 

Album din 1958-1959

Album din 1964-1965

Legendă colaje: Dosare de spectacole cu decupaje din ziare și reviste, anii ‘60-‘70

O altă parte din fotografii au fost lipite pe cartoane și îndosariate, lucru ce poate denota o relație ceva mai distantă cu obiectul fotografic. Grija pentru procesul de clasificare rămâne prezentă. Tot în această perioadă se găsesc și „albume-șantier”, unde se întâmplă uneori ca unele fotografii să fie din spectacole diferite față de cel menționat pe cartoane. În genul acesta de albume, în locul numelor complete ale actorilor apar deseori diminutive sau nume de alint.

Fotografii cu distribuția spectacolului „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni, 1965-1966

Suită de fotografii din timpul spectacolului „Hangița” de Carlo Goldoni, 1964-1965, cu minime notații clarificatoare. Fotografiile 2 și 6, spre exemplu, sunt din spectacolul „Don Juan”, după Jean-Baptiste Poquelin, alias Molière, 1964-1965, iar fotografia 5 este din spectacolul „Comedie românească”, după I. L. Caragiale, aceeași stagiune

Mărturie a unor eforturi de arhivare nefinalizate stau și dosarele dedicate fiecărei stagiuni, în care fotografiile sunt grupate, dar fără însemnări care să le ofere un context. Asemenea dosare există pentru majoritatea stagiunilor de la sfârșitul anilor ‘60, până la începutul anilor ‘80. În această ultimă decadă se fac, mai degrabă, fotografii destinate caietelor-program, păstrate în plicuri, fără prea multe detalii, având uneori notații succinte pe verso. Nu se mai găsesc albume cu fotografii.

În anii ‘80 se practică colecționarea caietelor-program, documente cu o stilistică unitară. Fiecare colecție era completată pe măsură ce un nou spectacol își avea premiera, astfel că, la sfârșitul stagiunii, aceste albume constituiau imaginea completă a succesiunii de spectacole din perioada respectivă. 

Legendă colaje: Caietele-program din anii '80

Fotografii din spectacolul „D-ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, stagiunea 1979-1980, găsite într-un plic

Fotografiile din anii ‘90 par a fi destinate exclusiv expunerii pe panourilor din foaierul Studioului de Teatru Casandra. Deschis în 1957 și cunoscut mult timp sub numele de „Studioul de teatru IATC”, spațiul din strada Franceză a deschis producțiile facultății pentru publicul larg. Studioul a fost rampa de lansare pentru mulți actori și regizori care au făcut istorie în teatrul românesc, și a fost locul unde au fost făcute majoritatea fotografiilor care constituie arhiva.

Ce a determinat schimbarea practicilor de arhivare de-a lungul timpului și cine era responsabil cu arhivarea? Care era filosofia din spatele acestor practici și de ce, în final, s-a renunțat la ele? Sunt întrebări care își așteaptă răspunsul de la cercetătorii care se vor apleca asupra acestor colecții fotografice. 

Ne dorim ca, în  perioada următoare, să găsim o modalitate de a pune aceste materiale, în format fizic, la dispoziția celor interesați. Există fotografii nu numai din timpul spectacolelor, cu publicul în sală, ci și de la repetiții sau din timpul unor sesiuni foto organizate. În materialul parcurs, am găsit menționat pe spatele unor fotografii un singur nume de autor, Cristina Popescu, și doar în anii 1986, 1987 și 1988. Când, cum și în ce context au fost făcute toate aceste fotografii? Iată o altă posibilă linie de cercetare. 

De asemenea, este posibilă reconstituirea, prin intermediul imaginilor și nu numai, a modurilor în care s-au transformat diversele tipuri de pedagogie și de tehnici teatrale (actoricești, regizorale, scenografice etc.) de-a lungul timpului? Se pot găsi criterii în alegerea repertoriilor, a preferințelor pentru anumite piese? 

Viitorul Arhivei de teatru UNATC

Următoarea etapă administrativă a acestui proiect de arhivare și digitizare ar fi cea a creării unei echipe dedicate, permanente și complete, în cadrul Departamentului de cercetare al UNATC. Astfel, proiectul ar putea căpăta resursele umane și financiare care i-ar da un plus de rigoare și predictibilitate comparativ cu etapa de pionierat. 

Din punctul de vedere al constituirii arhivei, este necesară transpunerea în format digital a întregului material analog rămas, precum și pregătirea fotografiilor în format fizic pentru păstrarea adecvată pe termen lung. Desigur, avem în vedere și procesarea și integrarea informațiilor și a conținutului digital creat după anii 2000.

În cele din urmă, ne-am bucura să putem organiza o expoziție, poate la sfârșitul anului școlar 2022, în care să scoatem în lume arhiva în format fizic.

Rândul 1 stânga: „Medeea”, de Lucius Annaeus Seneca, 1987-1988. Actori: Aurelian Burtea, Mihai Coadă, Natașa Raab, Adrian Titieni, Angel Rababoc, Diana Gheorghian
Rândul 1 dreapta: „Comedia erorilor”, de William Shakespeare, 1990-1991. Actori: Bogdan Ghițulescu, Florin Piersic Jr. 
Rândul 2 stânga (sau fotografia de sus pe mobile): „Regele Lear”, de William Shakespeare, 1989-1990. Actori: Cristian Iacob, Constantin Florescu, Claudiu Istodor, Marian Negrescu, Andrei Zaharescu, Florin Busuioc, Viorel Păunescu, Iulian Enache, Cornel Gabara, Bogdan Vodă, Andreea Vulpe, Cătălina Mustață, Maia Morgenstern, Constantin Cotimanis, Gabriela Baciu, Mihai Bisericanu
Rândul 2 dreapta (sau fotografia de jos pe mobile): „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare, 1991-1992. Actori: Silviu Geamănu, Dan Zamfirescu, Dragoș Ionescu, prof. Olga Tudorache, Bianca Brad, Constantin Florescu, Mihai Răducu, Anca Dinu, Florin Grigoraș, Ionel Glonț, Cristian Iacob, (jos) asis. Adrian Pintea, Cristina Stoica, Cristina Buburuz
Rândul 3 stânga (sau fotografia de sus pe mobile): „Generalii”, de Borislav Pekic , 1983-1984. Actori: (în spate) Claudiu Istodor, Dan Aștilean, Mihai Verbițchi, (în față) George Alexandru
Rândul 3 dreapta (sau fotografia de jos pe mobile): „Opera de trei parale”, de Bertolt Brecht, 1985-1986. Actori: Raluca Penu, Bogdan Ghelu, Aurelian Burtea, Cerasela Stan , Dan Aștilean, Cornel Scripcaru, Carmen Ionescu, Mircea Rusu, Ruxandra Bucescu , Ștefan Lenkisch, Mălina Petre, Mihai Bica, Oana Ștefănescu , Doru Bandol
Rândul 4 stânga: „Șeful sectorului suflete”, de Al. Mirodan, 1971-1972. Actori: (centru) Paula Ionescu, Geo Costiniu
Rândul 4 dreapta: „Sângeroasa mascaradă”, de Ada D’Albon, 1979-1980. Actori: (sus) Ana Maria Bobicov, Radu Amzulescu, Florin Dușe, Petrică Nicolae, Bogdan Stanoevici, (jos) Helmul Iacob, Robert Linz, Magda Catone, Constantin Florea
Rândul 5 stânga: „Retrospectiv – Comedii celebre”, 1991-1992. Actori: Sorin Cociș, Bogdan Vodă
Rândul 5 dreapta: „O zi de vară” de Sławomir Mrożek , 1992-1993. Actori: Liana Fulga, George Ivașcu

Mulțumiri pentru inspirația, suportul sau contribuția în diferite forme: Ana Szel, Andrei Rus, Laura-Maria Ilie, Victor Filip, Liviu Lucaci, Ștefana Samfira, Alex Sterian, Călina Bârzu, Cristina Irian, Dragoș Boldea, Ioana Jelea-Ioniță, Miruna Runcan, Anca Râpeanu, Dan Matei, Vlad Nastasiu, Corina Cimpoieru, Cătălin Sârbu, Radu Apostol, Alexandru Ștefan, Oana Boca Stănescu, Salonul de proiecte, Platforma Star și tuturor celor care ne-au ajutat la identificarea spectacolelor și actorilor din fotografii actori, regizori, profesori UNATC.

♦ ♦ ♦

Ramona Iacob este absolventă de Regie de teatru UNATC (2009), creatoare de colaje în format analog și digital din 2018. În prezent este ilustratoare la ISCOADA și lucrează la sistematizarea arhivei de fotografii de teatru a UNATC.

Editat de Laura-Maria Ilie și Ioana Jelea-Ioniță
Fotografii din ©Arhiva de Teatru UNATC
Toate drepturile rezervate UNATC București

 

Scrisoarea lui Fellini

Domnul Bojin i-a scris o scrisoare lui Fellini, care i-a și răspuns!

Arhiva în tranziție: fotografiile abandonate de la I.P.L. Iași

Care este procesul de protejare a unei arhive fotografice orfane?

Colecția privirilor: arhiva de fotografie „Bidica” din Țuțcani

Bidica avea laboratorul într-o cămăruță din spatele bucătăriei de vară

Corpuri goale, priviri culturale

Contextul este cel care activează sau anulează sexualitatea