„Te-ai simțit vreodată Celălalt?” Implicarea civică – o alternativă patriotică la naționalismul de astăzi (VIDEO)

Patriotismul este definit ca „sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor”, iar naționalismul ca „ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, care a contribuit în secolele XVIII-XX la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale.” Cum pot co-exista acestea în România de astăzi și, mai ales, cum putem crea punți de dialog în comunități locale cu istorii complicate, precum grupurile etnice din Brașov?

 

„Ascultare, voci cât mai diverse în toate inițiativele și să ieșim din bula noastră foarte confortabilă și drăguță în care oamenii sunt generoși, vin către noi și vor să ajute, și să mergem mai mult în zonele care ne fac să ne simțim un pic inconfortabil.” (Iulia Florea, directoare executivă Fundația Comunitară Brașov)

 

Așadar, am discutat la Brașov în ce măsură apartenența la comunitate și spiritul civic ar putea oferi un cadru și posibile soluții la conflictele etnice și ideologice, dar și despre cum putem vorbi oamenilor despre ciclicitatea istoriei, jocurile politicului, pericolul excluderii sau decăderii din drepturi a unor categorii de persoane. Ne-am întrebat, alături de invitații #ISCOADA Talks, în ce feluri se poate acționa, ca patriot, pentru creșterea și protecția comunităților și grupurilor minoritare.

 

„Nu putem avea schimbări peste noapte. (…) Putem avea multiculturalitate dacă legăm niște punți între grupurile etnice. Cum sunt zilele diverselor comunități, dar lumea nu mai participă în ultimul timp, este ocupată, cred că trebuie să ne reinventăm cu alt fel de evenimente, cu altă abordare.” (Uwe. D. Leonhardt, director executiv Forumul Democrat al Germanilor din Municipiul Brașov)

Ne unește faptul că sărbătorim împreună, că facem parte împreună din ceva mai mare. Când susținem cauze filantropice, locale, care fac mai bună comunitatea în care trăim. Și fiecare dintre aceste cauze aduc o perspectivă diferită asupra problemelor cu care ne confruntăm cu toții. Și ne pune un pic sub semnul întrebării convingerea aia cu care am pornit la drum.” (Iulia Florea)


ISCOADA are nevoie să existe în acest climat mediatic, politic și social instabil.
Alege o donație lunară pentru a ne susține activitatea independentă!

DONEAZĂ

 

Există circumstanțe în care mândria locală se poate transforma în comportamente care exclud, iar pericolele naționalismului pot include fenomene sociale precum retrogradare democratică, religioasă, de gen și cu privire la alte drepturi ale omului. Acest tip de discurs ideologic atrage mulți simpatizanți, iar oamenii au tendința de a se ralia aspirațiilor naționale și, prin urmare, crezului politic xenofob. Ce ne îndepărtează unii de alții și pe ce fond se construiește discursul naționalist?

 

„Ne dezbină orgoliul și ideile preconcepute, ne unește dorința de cunoaștere, iar educația este puntea dintre cele două.” (Florin Nistor, coordonator Junii Tineri și membru al Junilor Dorobanților din Brașov)

„Când ne simțim marginalizați, neauziți, neincluși în conversație și nereprezentați la niciun nivel al deciziilor. Și atunci simțim nevoia de o direcție și acest discurs naționalist devine, pentru multe persoane, un fond în care în sfârșit, uite cineva zice ceva care mă include și pe mine, unde sunt și eu parte din ceea ce se întâmplă. (…) Pe de altă parte, ne dezbină foarte mult certitudinile, atunci când suntem absolut siguri că modul în care percepem noi o anumită situație sau realitate, când suntem convinși că felul în care ne trăim viața e singurul, unicul, și așa ar trebui să facă toată lumea.” (Iulia Florea) 

 

„Suntem îndeajuns de cosmopoliți și de deschiși să lăsăm trecutul în spate și să ne unim în momente dificile pentru comunitate?” – se întreabă Rucsandra Pop, artistă și antropoloagă originară din Brașov, și gazdă a evenimentului de la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. 


O producție ISCOADA

Înregistrare, montaj și sunet: Vlad Hulub

Eveniment organizat de Platforma ISCOADA în cadrul programului multianual „𝐈𝐒𝐂𝐎𝐀𝐃𝐀 𝐇𝐮𝐛 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆”, co-finanțat de AFCN.

𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̧𝑖𝑎 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.


 

DONEAZĂ

 

ABONEAZĂ-TE
„Avem două urechi și o gură; să le folosim proporțional.”   Fracturi intra-comunitare (Video)

„Unde ai fost? De ce ești în viață?” – Nunca más! Memoria ultimei dictaturi argentiniene (Video)

Un exercițiu de imaginație despre forme dictatoriale hibride

Muzica romilor în România – de la lăutărism la manelism

Ură de clasă și ură de rasă

Comunitatea LGBTQ în discursul AUR: De la toleranță mimată la spaimă națională 

Make Europe Great Again?