Despre corp II – tehnologie și atingere
Cum ne raportăm la corpul mediat de tehnologie? Deși corpul nu este în totalitate măsurabil, utilizarea diverselor aplicații care ne monitorizează funcțiile vitale poate avea efecte inhibitoare asupra percepției de sine, deoarece operează cu gândirea rațională – medicală și măsurabilă – și scot din conversație afectul. Corpul, dincolo de mișcarea mecanică, implică potențial, dorință și intenție.
Necesitatea de a ne conecta online ne deconectează față de propriul corp, iar lipsa limbajului corporal și a contactului vizual direct ne afectează capacitatea de a interacționa cu alți oameni și, implicit, felul în care gândim și ne raportăm la relațiile sociale. Memoria corpului necesită timp pentru a fi reactivată, iar atingerea prin intermediul pielii, dincolo de spațiul strict intim, joacă un rol decisiv în transformarea corpului, chiar și la vârste înaintate.
În această mini-serie ISCOADA despre corp, două coregrafe, dansatoare și cercetătoare se întâlnesc cu un antropolog și practicant de Jiu-Jitsu brazilian. Andreea Novac, Valentina de Piante Niculae și Alexandru Dincovici vorbesc în acest episod despre aplicațiile care ne monitorizează funcțiile vitale, despre corpul în online și despre ce mai înseamnă atingerea.
*Discuția gândită și găzduită de Andreea Novac face parte dintr-o serie ISCOADA de podcasturi de autor. Ascultați primul episod al seriei aici – Despre corp – vârstă și cunoaștere
♦ ♦ ♦
Moderat de Andreea Novac
Invitați: Valentina De Piante Niculae și Alex Dincovici
Editare sunet: Delia Oniga și Laura-Maria Ilie
Mixaj: Delia Onliga
Ilustrație de Ramona Iacob
Muzica (editată de către ISCOADA pentru scopul podcastului):
1. Limit 70 by Kevin MacLeod
Link: incompetech.filmmusic.io/song/5710-limit-70
License: filmmusic.io/standard-license
2. Odyssey by Kevin MacLeod
Link: incompetech.filmmusic.io/song/4995-odyssey
License: filmmusic.io/standard-license