Zilele ISCOADA - Expoziție Sadova-Corabia
Expoziția „Hidrobiografii – Sistemul de irigații Sadova-Corabia” vorbește în limbaj multimedia despre dinamicile cu impact asupra comunităților din jurul canalului de irigații Sadova-Corabia, un proiect uriaș de infrastructură construit cu expertiză și tehnologie britanică în perioada socialistă, astăzi parțial ruinat. Proiectul de cercetare coordonat de Lect. univ. Dr. Bogdan Iancu reunește materialele mai multor generații de practică antropologică din cadrul Masterului de Antropologie de la SNSPA pe teritoriul canalului de irigații Sadova-Corabia (județele Olt-Dolj) și arată cum deteriorarea acestuia a afectat practicile fermierilor și comunitatea locală.
Amplasat într-o zonă întinsă pe mii de hectare de nisip, aproape deșertificată, sistemul de irigații Sadova-Corabia a fost construit cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale între 1960-1973 și a asigurat premisele unei agriculturi performante în cele două județe limitrofe Dunării.
Expoziția curatoriată de istoricul de artă Bumbac Dănuț Marius se uită la cum a evoluat relația comunităților de agricultori din zona Sadova-Corabia, cu sursele de apă disponibile pentru irigații: de la vegetație luxuriantă și preaplin, la secetă extremă și deșertificare.
Citește mai multe despre expoziție în acest articol ISCOADA.
Fotografiile și materialele video aparțin masteranzilor și absolvenților: Andreea Filip, Alexandru Vârtej, Ana Maria Luca, Ioana Brunet, Maria Bălănean, Riccardo Dogana, Vladimir Bulza, Mirela Bichigeanu, Ileana Gabriela Szasz, Laura-Maria Ilie.
Expoziția conține și trei filme de arhivă, proiectate în parteneriat cu Asociația One World Romania, în cadrul programului Sahia Vintage, curatoriat de Adina Brădeanu.
Camera 0 – Comunitatea
Camera 1 – Construcția
Camera 2 – Deconstrucția
Camera 3 – Absurdul
Camera 4 – Dezrădăcinarea
Dacă crezi că ceea ce facem este important, susține ISCOADA
DONEAZĂ♦ ♦ ♦
Dănuț Bumbac a absolvit Istoria artei, Facultatea de Istorie, UB, iar în prezent este masterand la Teoria și Practica Imaginii, CESI, Facultatea de Litere, UB. A fost ghid și custode la expozițiile Muzeului de Artă Recentă, și asistent curator la expozițiile „Laughter and forgetting” (Bucharest Art Week) și „Culturi agricole” (Muzeul de Artă Recentă). Este interesat de lucrul cu obiectele de valoare și în prezent activează la Artmark.