Bucureștiul seniorilor - Expoziție foto-video

Proiectul „Bucureștiul Seniorilor” își propune să surprindă modul în care se împletesc istoriile transformării spațiului public a trei cartiere bucureștene – Colentina, Drumul Taberei și Rahova – cu poveștile de viață ale seniorilor rezidenți. Născută din documentarea foto-video a celor 15 tururi ghidate din Capitală, expoziția prezintă o hartă afectivă a zonelor străbătute la pas împreună cu interlocutorii noștri. Acest tip de demers intenționează să ofere un cadru de reinserție a vârstnicilor în circuitul transmisiei culturale. 

Dezvelirea straturilor de memorie care acoperă spațiul public urban a revelat măsura în care seniorii consideră locuirea în și apartenența la un anumit cartier drept element identitar primordial. De asemenea, s-au putut discerne motivațiile și forțele care au dictat mișcările acestor oameni în interiorul Bucureștiului. Discuțiile despre transformările arhitectonice ale cartierelor au dezvăluit percepții pozitive la nivel micro, ale unor forțe economice și politice cu efecte zdrobitoare la nivel macro. Experiențele seniorilor au puncte comune de intersecție în fiecare cartier: fie aceste percepții despre schimbările arhitectonice și politice, fie repere de cultură (i)materială ale cartierelor, trasee profesionale care integrează reconversia, sau elemente care definesc un trai accesibil în ziua de azi.   

Expoziția cuprinde secvențe de reflecție în cadrul mărturiilor aduse „în plimbare”. Concomitența emoțiilor este reprezentată de jocul mimic surprins în fotografii secvențiale. Aceste portrete sunt însoțite de alte fotografii care ne arată repere centrale ale fiecărui cartier, păstrând totodată un caracter poetic. Scurtele filme documentare concentrate pe călăuze vorbesc despre dimensiuni personale, dar și socio-politice, toate în raport cu cartierul în care acești oameni și-au petrecut existența.

Citiți mai multe despre incursiunile în Colentina, respectiv Rahova.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, în cadrul Programului „București afectiv” 2022. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

 

Colentina

article article article article article article

Drumul Taberei

article
article
article

article article article article article article
article
article
article

Rahova

article article article article article article

article
article
article
article
article article

article
article
article


Dacă ți-a plăcut acest articol, ajută-ne să ne continuăm activitatea!

DONEAZĂ
Bucureștiul Seniorilor – O vedere din Colentina

Cum se vede orașul prin ochii seniorilor din Colentina?

Bucureștiul Seniorilor - O vedere din Rahova

Cum se simte vârsta a treia în sud-vestul Capitalei?

Antropologia și munca emoțională. Un exercițiu de reflexivitate

Relațiile senzorial-emoționale din teren au fost multă vreme neglijate

Economistul Marinescu și croaziera vieții. Un protovlogger al anilor ’80

Expresia lui preferată era „La drum!”