Ștefan Fenyo și radioamatorismul
Pasiunea pentru radioamatorism se transmite, de cele mai multe ori, în cadrul familiei sau în rețele strânse și este percepută ca un meșteșug. În încercarea de a înțelege această practică, ISCOADA a stat de vorbă cu Ștefan Fenyo, fost inginer la Fabrica de timbre și radioamator din 1962, de la vârsta de 18 ani. Pe Ștefan Fenyo l-am vizitat în comuna Năeni, județul Buzău, unde locuiește alături de soția sa, Mariana-Nicoleta Vlaicu.
Considerat a fi prima rețea de socializare din istoria modernă, radioamatorismul reprezintă practica radiocomunicațiilor prin instalații de emisie-recepție proprii și a apărut prima oară în anul 1919, în SUA. La granița dintre hobby cu impact social și sport tehnico-aplicativ, mișcarea de amatori de radiotelegrafie ia naștere în România în 1926, când se înființează primul radioclub. În prezent, în țara noastră activează peste 4000 de radioamatori organizați în diferite cluburi și asociații.
Pentru a deveni radioamatori, pasionații de comunicarea prin undele radio susțin un examen organizat de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), urmând ca apoi să primească un certificat și un indicativ unic pe plan mondial, în baza căruia pot lua legătura cu alți radioamatori aflați oriunde în lume sau chiar pe Stația Spațială Internațională. Calendarul competițional al anului 2020 adună peste 100 de concursuri naționale organizate de asociațiile și cluburile de radioamatori, împărțite pe secțiuni precum: „Unde scurte”, „Unde ultrascurte”, „Creație tehnică” sau „Radiotelegrafie sală”.
Reglementat intern și internațional, radioamatorismul implică reguli proprii și un cod moral: sunt interzise reclamele, discuțiile politice, rasiale și injuriile. Prin undele radio se comunică specificații tehnice în legătură cu concursuri, studii de propagare radio, experimente, dar și conversații personale referitoare la familie și hobby-uri. Radioamatorii pot comunica independent de infrastructura comercială și pot acționa voluntar în situații de urgență, contribuind la menținerea comunicării în cadrul comunităților afectate.
Micro-documentarul Ștefan Fenyo și radioamatorismul este primul dintr-o serie de trei filme ISCOADA ce prezintă povești ale oamenilor cu practici atipice.
O producție ISCOADA
cu: Ștefan Fenyo
Regie: Laura-Maria Ilie
Reporter: Mihnea Mihalache-Fiastru,
Producție: Maria Mora
Imagine: Sorin Nainer
Montaj și sunet: Delia Oniga
Colorizare: Alexandru Grigorcea