Despre corp I – vârstă și cunoaștere

Ce se întâmplă cu corpurile noastre pe măsură ce înaintăm în vârstă? Dincolo de aspectul fizic, corpul trăit acumulează experiențe și cunoaștere, însă odată cu trecerea timpului ne scade forța vitală și, implicit, se schimbă și modul în care ne raportăm la noi înșine. Pot fi mișcarea conștientă și o privire mai atentă în interiorul nostru resurse anti-îmbătrânire? Dacă gândim și simțim corpul ca mediator între conștiință și cunoaștere, ne putem antrena capacitatea de a învăța și putem adopta practici creative de reeducare prin mișcare, prezente astăzi în dansul contemporan. 

Prin intermediul corpului interacționăm nu doar cu noi, ci și cu lumea din jur, iar privirile celorlalți asupra corpurilor noastre pot avea efect devalorizant, indiferent de gen, și adesea pot lăsa loc resemnării. Însă corpul matur, văzut din interior, renaște prin curiozitate și spirit ludic și activează noi corporalități pe care le putem ulterior (re)integra în comunitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie să punem pe pauză motorul productivității Sinelui și să ne deschidem spre contemplare.

În această mini-serie ISCOADA despre corp, două coregrafe, dansatoare și cercetătoare se întâlnesc cu un antropolog și practicant de Jiu-Jitsu brazilian. Andreea Novac, Valentina de Piante Niculae și Alexandru Dincovici vorbesc în acest episod despre vârstă, cunoaștere corporală și transmisia ei, practici în care vârsta te poate scoate din circuitul profesional, și despre diferențele între un corp sănătos și un corp frumos.

*Discuția gândită și găzduită de Andreea Novac face parte dintr-o serie ISCOADA de podcasturi de autor. Puteți asculta partea a doua a discuției aici – despre corp, tehnologie și atingere.

♦ ♦ ♦

Moderat de Andreea Novac
Invitați: Valentina De Piante Niculae și Alex Dincovici
Editare sunet: Delia Oniga și Laura-Maria Ilie
Mixaj: Delia Onliga
Ilustrație de Ramona Iacob

Muzica (editată de către ISCOADA pentru scopul podcastului):
1. Limit 70 by Kevin MacLeod
Link: incompetech.filmmusic.io/song/5710-limit-70
License: filmmusic.io/standard-license

2. Odyssey by Kevin MacLeod
Link: incompetech.filmmusic.io/song/4995-odyssey
License: filmmusic.io/standard-license

Eco-cetățeni din întâmplare? Punga cu pungi și cumpătarea vârstnicilor

Putem învăța practici de sustenabilitate de la seniori?

Despre inteligențe artificiale și realități virtuale

Ce relație există între post-umanism și rețelele neurale de tip AI?

Colecția privirilor: arhiva de fotografie „Bidica” din Țuțcani

Bidica avea laboratorul într-o cămăruță din spatele bucătăriei de vară

Despre „holtei” și „fete bătrâne” sau persistența unui stigmat social mai puțin (re)cunoscut

Există un consens tacit, foarte rar analizat, despre istoria celibatului